01
mei

Help onze vrienden in Nepal..

Afgelopen zaterdag. Het is 9.45 uur als mijn Facebookmessenger mij wekt. “Aardbeving in Nepal, 7.5 groot”. Ik schrik werkelijk wakker.

Ik ontving het bericht van Shreya. Mijn vriendin, klant en eigenaar van het mooie Moko Dutch Design en MOKO Fair Production. Het bericht deed meer als “O, nee, alweer een ramp”.

Ik dacht aan mijn vriend Bharat in Kathmandu. Aan al die mensen die ik er ontmoette, eind 2013. Waarmee ik uren en uren doorbracht. In hun huizen, hun winkels, hun ateliers, hun fabrieken.

IMG_0961

En was onder de indruk van ze. Van hun opvallende, oprechte hartelijkheid, hun ‘drive’ om van Nepal iets moois te maken. Hun honger naar kennis vanuit het Westen. Over de organisatie van je  onderneming, hoe je rekening kunt houden met het milieu. Hoe je je werknemers kunt motiveren. Ik interviewde hen, legde hen vast op camera. Ik leerde vooral veel van hen. Dat ze, ondanks hun moeilijke omstandigheden, altijd blijven lachen. Iedereen welkom heten in hun huizen. Een sterke gemeenschap kennen. Wat een diep respect kreeg ik voor hen. Ik kwam terug met een tas vol levenslessen.

En nu is het nu. De afgelopen week verschijnen de meest schrijnende, confronterende Whatapp berichten op mijn telefoon. Van de gewonden, van de verloren huizen. Nog nooit kwamen noodkreten zo dichtbij. En wat een opluchting als we het bericht kregen dat er weer iemand in veiligheid bleek te zijn. “Hari is gevonden”. “Indira ook!”…En zo volgde er gelukkig nog veel meer goede berichten. Trillend en soms tranend – van opluchting of van de schrik- stond ik bij supermarkt of in de speeltuin de berichten uit de andere kant van de wereld te lezen. Direct gevolgd door: wat kan ik doen behalve alles delen met Shreya?

Shreya startte een fundingactie. Om direct, zonder vertraging, alle hulp te kunnen verlenen voor onze vrienden in Kathmandu. Het eerste geld kwam deze week al binnen en werd al besteed aan de inkoop van tenten. Ik kan je verzekeren: het geld komt 1:1 terecht bij de juiste persoon: Bharat. Als je wilt kun je een bijdrage storten op de rekening van Shreya: AME van Wamel NL25 INGB 00096473 84. Alles, werkelijk alles is welkom. Ook via GIRO 555 natuurlijk.  Help ze. Onze vrienden in Nepal. En laat ze weer lachen. En de stad versieren met de mooiste kleuren.